CATERING DLA NAJŁODSZYCH

Zaprasza do wpółpracy!

Zapewniamy pewne źródło zdrowych warzyw pochodzących z naszych własnych upraw. Jesteśmy w trakcie tworzenia fermy dla szczęśliwych kurek na potrzeby cateringu dla najmłodszych.

W kuchni Zdrowego Malucha mamy kontrolę nad każdym składnikiem dania. Najważniejszym celem naszych norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczych w jadłospisie. Obecnie, od osób zajmujących się żywieniem zbiorowym małych dzieci, oczekuje się coraz lepszego przygotowania zawodowego i nadążania za aktualizacją wiedzy dotyczącej żywności i żywienia – nasze wyższe wykształcenie kierunkowe zapewnia nam szeroką wiedzę w temacie cateringu dla najmłodszych.

Dużym atutem „Zdrowego Malucha” jest uprawa warzyw, którą prowadzimy pod Wrocławiem. Dzięki temu, że obsługujemy ograniczoną ilość żłobków i przedszkoli, większość warzyw w sezonie jesteśmy w stanie zapewnić sami. Dostęp do źródlanej wody na terenie naszych upraw umożliwia zdrowy, soczysty wzrost, a niewielkie rozmiary terenu i pielęgnacja ręczna nie wymaga ochrony sztucznymi pestycydami.

Warzywa i owoce, które nie znajdą się u nas w uprawie, zamawiamy od naszych zaprzyjaźnionych rolników – unikamy masowych upraw. Codziennie o 4 rano kierowcy „Zdrowego Malucha” dowożą świeże warzywa i dostarczają je dla naszej załogi kuchennej, która szykuje całodzienne wyżywienie maluchów. Nie gromadzimy zapasów.

Nasz szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem w przygotowywaniu posiłków, sprawuje osobiście kontrolę nad całym procesem przygotowania dań. Przyprawy, których używamy do potraw nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku, a sól jaką stosujemy sporadycznie to sól himalajska, która jest wolna od zanieczyszczeń, oraz niezwykle bogata w wartościowe komponenty. Co szczególnie ważne, jest w pełni naturalna, nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Ilości ograniczamy do niezbędnego minimum oraz stosujemy się do zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.

Pieczywo

Chleb i bułeczki na śniadanie także wypiekamy sami, aby uniknąć często stosowanych w piekarniach spulchniaczy dodawanych do pieczywa.

Wędliny

Zawartość 95% mięsa w produkcie to absolutne minimum w naszej kuchni. Każda z dostaw jest monitorowana i nie zostanie przyjęta jeśli nie spełni wszystkich wytycznych z naszej karty dostawy. Korzystamy z usług Niemieckiego dostawcy , ponieważ doświadczenie pokazało, że jakość produktów jest nieporównywalnie lepsza.

Desery

Wszystkie desery przygotowujemy sami. Kisiel, budyń, ciasta, napoje powstają z naturalnych składników. Nie słodzimy cukrem kompotu oraz dań mlecznych, tworząc dobre nawyki żywieniowe u dzieci.

Jadłospisy są dostosowane do maluchów ze względu na wiek żłobkowy lub przedszkolny pod względem zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na mikro/makroelementy przez naszą Panią Dietetyk Kliniczną, która jest absolwentką Technologii Żywności oraz Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz Dietetyki i Planowania Żywienia WSNS w Lublinie.

Dietetyk, koordynator żywienia i bezpieczeństwa żywności Wrocławskiego Zespołu Żłobków. Od 10 lat prowadzi szkolenia, wykłady i warsztaty o tematyce prawidłowego żywienia dzieci, prewencji chorób dietozależnych, układania jadłospisów zgodnie z najnowszymi trendami i wymogami żywienia najmłodszych.

Zdrowe Maluchy pod naszą opieką żywieniową chętnie i ze smakiem zjadają przygotowane przez nas potrawy – co mogą potwierdzić żłobki, które już obdarzyły nas zaufaniem. Zdrowie, smak oraz bezpieczeństwo to nasze nadrzędne wartości, którymi kieruje się nasz cały zespół.

W ofercie posiadamy również diety eliminacyjne dostępne na naszej stronie internetowej

Stosujemy w pełnym zakresie zasady GHP/GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna (Good Hygienic Practice) oraz mamy wdrożony system zarządzania i kontroli HACCP – system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points)

Zapraszamy do kontaktu